Tafeltennis oefeningen

Hier onder zie je een overzicht van verschillende trainingsvormen bij tafeltennis.

Alles forehand

Niveau

Normaal

Alles voorhand

Beschrijving

Het doel van deze training is je voetenwerk te verbeteren en je forehand spin. Je speelt namelijk alles met je forehand dus zowel wat op je forehand, midden of backhand komt. Het doel is om zo vaak mogelijk te bal te slaan en niet om een punt te maken. Let goed op je voetenwerk dat je niet gaat overstappen en continue zijwaards blijft lopen.

Backhand blokken

Niveau

Gevorderde

Backhand naar backhand

Beschrijving

Bij het backhand blokken is het zaak om de aanvallende bal van de tegenstander zo goed mogelijk te retourneren. Je batje hoeft ook nauwelijks te bewegen met blokken. Dit komt omdat als de tegenstander een voorhand topspin speelt hier vaak al snelheid genoeg in zit. Afhankelijk van de stand van je batje, open of dicht, zal de bal dan ook verder of dichterbij op tafelt terug worden gespeeld.

Backhand naar backhand

Niveau

Beginner

Backhand naar backhand

Beschrijving

Dit is samen met de forehand naar forehand een van de meest gespeelde patronen namelijk van de backhand naar de backhand. Het heeft als doel voornamelijk vastheid te trainen. De oefening dient dus rustig uitgevoerd te worden zonder dat er gefocused wordt om punten te scoren.

Backhand schuiven

Niveau

Normaal

Backhand naar backhand

Beschrijving

Met de backhand schuif bal probeer je, net zoals de forehand schuifbal, de bal zo te spelen dat de tegenstander niet een aanvalsbal kan slaan. In de oefening kan je dan ook de bal of kort achter het net of diep achter op tafel slaan.

Backhand topspin

Niveau

Gevorderde

Backhand topspin

Beschrijving

De backhand topspin is een aanvallende slag. In deze oefening is het zaak om de bal zuiver en zo vaak mogelijk te slaan. Hoe vaker met een bal de backhand slag gedaan kan worden hoe beter. Het is dus vooral zaak om rustig aan deze oefening te beginnen.

Forehand blokken

Niveau

Normaal

Voorhand naar voorhand

Beschrijving

Bij het forehand blokken is het zaak om de aanvallende bal van de tegenstander zo goed mogelijk te retourneren. Je batje hoeft ook nauwelijk te bewegen met blokken. Dit komt omdat als de tegenstander een forehand topspin speelt hier vaak al snelheid genoeg in zit. Afhankelijk van de stand van je batje, open of dicht, zal de bal dan ook verder of dichterbij op tafelt terug worden gespeeld.

Forehand naar forehand

Niveau

Beginner

Voorhand naar voorhand

Beschrijving

Dit is wel de meest gebruikte inspeel vorm namelijk forehand naar forehand. Het gaat er voornamelijk om bij deze oefening om vastheid te creeeren en niet om een punt te scoren. Het is dan ook belangrijk zeker om in het begin het tempo laag te houden.

Forehand schuiven

Niveau

Normaal

Voorhand naar voorhand

Beschrijving

Met de forehand schuif bal probeer je, net zoals de backhand schuifbal, de bal zo te spelen dat de tegenstander niet een aanvalsbal kan slaan. In de oefening kan je dan ook de bal of kort achter het net of diep achter op tafel slaan.

Forehand topspin

Niveau

Gevorderde

Voorhand topspin

Beschrijving

De forehand topspin wordt gespeeld als een aanvallende slag. In de oefening is het zaak om zo vaak mogelijk de topspin uit te kunnen voeren met één bal. De ene speler gaan de oefening doen door rustig te topspinnen. De andere speler probeerd de bal heel rustig terug te blokken.

Rechtdoor spelen

Niveau

Normaal

Oefening rechtdoor spelen voorhand backhand

Beschrijving

Deze oefening kan gebruikt worden om in te spelen. Het is weer een iets andere manier dan de standaard forehand naar forehand of de backhand naar backhand. Je speelt hier namelijk rechtdoor van forehand naar de tegenstander zijn backhand.

Tegen tafeltennistafel spelen

Niveau

Normaal

Spelen tegen tafeltennistafel

Beschrijving

Het voordeel van deze oefening is dat je het in je eentje kan doen zonder tegenstander. Het nadeel is wel dat de tafeltennistafel gekanteld dient te worden. Helaas kunnen niet alle tafels dit. Het alternatief is om een helft tegen de muur te zetten zoals onderstaande foto laat zien.

V-Patroon

Niveau

Normaal

oefening v-patroon forehand

Beschrijving

Deze oefening is goed om snel te bewegen van backhand naar forehand maar ook om goed rechtdoor te leren spelen. De bal gaat van de forehand naar de backhand maar de persoon die de oefening doet moet beide kanten naar de forehand terug spelen.

Z-patroon

Niveau

Normaal

Oefening Z-Patroon

Beschrijving

Het het z-patroon speelt één van beide alles parallel en de andere diagonaal. Het patroon op tafel zal dan een Z zijn vandaar de naam. Spel patroon is dan als volgt: